21.5.08

μιας αγκαλιάς η ιστορία

Τρείς μήνες που χε να την δεί, επτά για κείνη, όταν είσαι στη σκηνή σε βλέπουν, δεν βλέπεις.
Τρείς μήνες και ένα χειροκρότημα, επτά μήνες και μια απογοήτευση, δεν γίνεται να χτίσεις σε κάποιον που φεύγει.

Παρέα καθισμένη στα σκαλοπάτια, πίτες, μπύρες, κουβέντες και αστεία, οι περαστικοί να περνούν πάνω από το ναρκοπέδιο με τα απλωμένα πόδια, αλλοπρόσαλλα παπούτσια, λυτά κορδόνια, λυμένοι ανθρώποι, λες και η ελευθερία εξαρτιόταν από σχοινιά..

Φάνηκε από μακρυά να έρχεται, λίγο πιο πέρα από τη θλίψη που κουβαλούσαν δυό άδεια μάτια καντάρια, που πότε έγερναν από τη μια και πότε από την άλλη ανώφελα.

Κάποιος χαμός την ακολουθούσε, μα όχι από έρωτα, πιότερο σαν καπνός από καρβουνιασμένο δάσος, κάποιοι ήξεραν, ήξερε και αυτός.

Στάθηκε απέναντί της αμίλητος στο ημίφως μιας λάμπας χωμένης στα αγιοκλήματα και τους παρθενόκισσους και αυτή ακολούθησε την πορεία της απαρέγκλητα μέσα του, πάνω του, σαν αστρόπλοιο που συνδέθηκε με το μητρικό σκάφος.
Τα χέρια του άνοιξαν και έκλεισαν γύρω από τους μικρούς ώμους, ενώ τα χέρια της δένονταν μαλακά σε μια γνωστή από παλιά μέση.

Και έτσι έμειναν. Το κεφάλι της δεν το είδα να σηκώνεται, ούτε τα χείλη του να κινούνται. Λουφαγμένη αυτή σε ασφαλή φωλιά αφέθηκε μόνο να κρατά το βάρος της, πιο βάρος, που είχε γίνει πιο λεπτή και από φτερό.

Κάποιοι πήγαν να αρχίσουν τα πειράγματα, μα κάποιες σφαλιάρες και αυστηρές ματιές γίναν φύλακες μιας επούλωσης επώδυνης και ακόμα γοερής.

Ακίνητοι σαν μαρμαρόστηλες ανάμεσο του κόσμου, σκέπη της μιας η κεφαλή του άλλου και τα μαλλιά του παραβάν ενός βωβού θεάτρου.

Σηκώθηκαν δύο, μετά άλλοι δυό, στο τέλος ήμασταν όλοι δίπλα τους διπλοί, μονοί, μια ανθρωπινή περίφραξη που έκρυβε από τα μάτια τα ανελέητα, τον πόνο που αν και γονάτιζε, έμενε ακόμα ορθός και στηλωμένος, σε δύο παρά σε τέσσερα πόδια.

Έμειναν εκεί ή δέκα λεπτά ή όσες του ποτηριού τις στάλες, δεν θυμάμαι, μόνο ότι όλα τελείωσαν όταν της φίλησε τα μαλλιά και την άφησε να φύγει, να συνεχίσει την ευθεία της, μόνη, αλλά λιγότερο μόνη από πρίν.

Η παρέα διαλύθηκε βουβά, ο κόσμος συνέχισε να περνάει, μόνο η λάμπα χαμήλωσε λίγο το φώς ή κρύφτηκε μες στα φύλλα, όλα ξανάγιναν όπως πρίν ή σχεδόν το ίδιο, γιατί ο πόνος φέρνει ρωγμή και η αγκάλη κόλλα και ο κόσμος αν δεν κολληθεί ξανα, χωρίζεται στη μέση.

4 σχόλια:

  1. σε καθε ιστορια, ο καθενας μας στεκεται εκει που κατι τον αγγιζει....έτσι κι εγω θα σταθω σ'αυτα τα λογια σου:

    "λες και η ελευθερία εξαρτιόταν από σχοινιά.."

    ...αόρατα συνηθως, αλλά πανισχυρα

    δυσκολη εννοια αυτη της ελευθεριας....όσο δύσκολη έννοια ειναι κι αυτη της αγαπης...
    δεν ξερω ποια απο τις δύο δένει, ποια απο τις δύο ελευθερώνει

    μπορουν να υπαρξουν σε αρμονια;
    κι αν ναι, για ποσο;

    γιατί πάντα υπαρχει και ο χρόνος που τόσο του αρέσει να μεταβάλλει τα παντα


    Χρονια σου πολλά Κωστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο πονος δημιουργει ρωγμες που δεν μπορεις να τις κολλησεις οσο και να προσπαθησεις.. ειναι ρωγμες που ουτε καν η αγκαλη δεν μπορει να κλεισει..
    γιατι ο χρονος τον πονο τον μειωνει μα απο την μνημη δεν σβηνεται ποτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ερωτική μου επιθυμία:
    δεν αντιδικώ μαζί σου καλή μου και δίκιο έχεις, όταν ο χρόνος σου είναι κοντινός, όταν η ένταση είναι μεγάλη, όταν είσαι πλασμένος και προετοιμασμένος να υποφέρεις.

    Αν οι ρωγμές δεν έκλειναν ποτέ, ανθρώπινα κουρέλια, με σάρκινα ρετάλια θα κυκλοφορούσαν μόνο, κανένα φυτό δεν θα άντεχε της μεταφύτευσης το σόκ και οι ελιές από το κλάδευμα θα κάρπιζαν δάκρυα.

    Ο πόνος είναι σκαλοπάτι και εισιτήριο για μια επόμενη φάση, δυστυχώς ή ευτυχώς.
    Το πέσιμο σε μαθαίνει να στέκεσαι όρθιος, η γέννα να βλαστάνεις ένα κομμάτι σου αντί του εγώ σου και ο έρωτας και ο χαμός του να αγαπάς τον άνθρωπο και να περιμένει από τους ανθρώπους τα ανθρώπινα.

    Ο πόνος είναι σκίσιμο και κάθε σκίσιμο μπαλώνεται, φαίνεται μα μπαλώνεται.
    Η πίκρα είναι ραγισματιά και η πίκρα δεν διορθώνεται.
    Η αγκάλη είναι φωλιά και με φιλιά κάθε τραύμα κλείνει, στο είπε και η μητέρα σου κάποτε και εσύ την πίστεψες και το τραύμα έκλεισε.
    Αν επιτρέπεις στον εαυτό σου τα φιλιά σου στις πληγές σου, αυτές κλείνουν,μ΄νο το σάλιο και το νύγμα αφήνουν αγιάτρευτη την πληγή.

    Και έχεις τόσο δίκιο για τον χρόνο, αλλα πρόσεξε σοφή μου αμαρτία, μην ποτέ σου ερωτευτείς τον πόνο του έρωτα, γιατί τους ίδιους τρόπους μεταχειρίζεται, τα ίδια συναισθήματα προκαλεί, αλλά λειτουργεί πιο δυνατός, ως πάντοτε απών.
    Γι’ αυτό τα μάτια κοιτάζουν πάντα προς τα έξω και μόνο όταν το βράδυ κλείνουν κοιτάζουν μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλή μου συγνεφιά
    Η έννοια είναι ένα ντύμα άσπιλο, κάτασπρο, που το φορούν μόνο οι λέξεις, όπως τα μαθηματικά τους αριθμούς.
    Μπορείς να παρομοιώσεις, να συγκρίνεις, να αντιδιαστείλεις μια έννοια με μια κατάσταση, μόνο που….
    Η έννοια είναι μονοεπίπεδη και απέραντη, ενώ η πραγματικότητα και η ύλη και ότιδήποτε πηγάζει από τα ανθρωπινά, άρα και το συναίσθημα, είναι μικρά διαμαντάκια, με έδρες όσες και οι αποχρώσες τους, που κάθε τους πλευρά και μιας έννοιας μικρογραφία, μα πώς να χαρακτηρίσεις κάτι τόσο υπέροχα σύνθετο με μια λέξη, θα χρειαζόσουν άπειρες λέξεις και θα επικοινωνούσαμε μονολεκτικά.

    Η ελευθερία δεν υπάρχει, μα μπορεί κάποιος να νιώθει ελεύθερος-σχετικά- η όχι.
    Τον έρωτα κανένας δεν τον είδε και την αγάπη ποτέ κανείς δεν την αγκάλιασε, μα όλοι κάποτε τη νιώσαμε, στην παρουσία ή στην απουσία της.

    Αν είναι δύσκολες οι έννοιες, μην το συζητάς, αν δεν ήταν θα τραγουδούσαμε γι αυτές συνέχεια και θα τις συναντούσαμε σε κάθε έκφανση της ζωής μας, αν είχαμε την παραμικρή ιδέα πως μοιάζουν, εκτός από το πώς επάγονται;

    Δεν ξέρω να σου πώ ποια λύνει και ποια δένει, θυμάμαι μόνο στο χωριό οι κότες μαντρωμένες στο κοτέτσι χάλαγαν τον κόσμο έξω να βγούν, μα το βράδυ τις έβρισκε πάντα μέσα από μόνες τους, εξαρτημένα αντανακλαστικά θα μου πείς και εγώ δεν θα ξέρω τι να σου απαντήσω, εκτός μιας βαθιάς πεποίθησης πως δεν μπορείς να αγαπήσεις κάτι που δεν σε δένει τίποτα μαζί του, να το ερωτευτείς ναι, μα να το αγαπήσεις και δίπλα του να σταθείς…

    Δύσκολες ερωτήσεις καλή μου, που θέλουν κρασί και ήλιο στην πλάτη και μεζέ στο πιάτο και κάποια πενιά να παίζει, νομίζω ότι εκεί θα βρούμε όλες τις ερωτήσεις καλύτερα διατυπωμένες, τις απαντήσεις έχουμε ήδη, ο καθένας για την πάρτη του

    ΑπάντησηΔιαγραφή