24.1.08

περι χρόνου και άλλων λοιπών

Σε μια βιτρίνα μέσα είδα τη χαμένη μου σχέση με το χρόνο, ένα καταπράσινο μικρό με χρυσαφένιους δείκτες.

Αγρίμι ο καρπός δεν μπόρεσε το χαλινό να τον αντέξει, δεν υπήρχε ανάγκη άλλωστε να αποτελώ μέρος αυτής της πραγματικότητας, αυτού του χωροχρόνου, μου αρκούσε πως η δική μου είχε γαμάτα χρώματα και εμένα σκηνοθέτη.

Έκατσε στο μάτι μου καλά, στο χέρι φάνηκε να ταιριάζει και σαν έκλεισε το κούμπωμα η αίσθηση ήταν ότι συμπληρώθηκε μια απουσία.

Απ όταν κύκλωσε το χέρι δεν έλεγε να βγεί, μέρα νύχτα, χειμώνα καλοκαίρι, βουνό και θάλασσα πάντα μαζί. Δεν το κοίταγα να πώ την αλήθεια, το πρόσεχα μη χτυπήσει, μα δεν το συμβουλευόμουν.

μια συμβουλή, ποτέ μη χαρίσεις σε έρωτα ρολόι, έρωτας και χρόνος δεν συμβαδίζουν, γιατί φαίνεται το αδύναμο το πρόσωπο του ενός στο πλαίσιο του άλλου.

Κάποτε με βρήκε μια καταιγίδα, μια μπόρα και αντίς να κρυφτώ, άνοιξα τα χέρια και σήκωσα το πρόσωπο. Μούσκεμα ως το κόκκαλο, περισσότερο ψάρι παρά άνθρωπος και ο ένας και η άλλη, εκείνη έβρεχε και εγώ χαιρόμουν.

Λένε πως της γυναίκας ο έρωτας είναι σαν τη θάλασσα, σε λούζει, σε αγκαλιάζει, δεν αφήνει πώρο ελεύθερο, σπιθαμή να μην ακουμπήσει, μια υγρή θερμή κουβέρτα λένε πως είναι η αγκάλη της, λες και τρέχεις στους τροπικούς που οι στάλες ποτέ δεν εγκαταλείπουν τις άκρες των φύλλων.

Τα δώρα είναι τιμήματα, ποτέ τους δεν ξαναχαρίζονται, δεν επιστρέφονται, δεν εκποιούνται, κρατιούνται ή πετάγονται, κάτι σαν αλληλογραφία, ένας προς έναν γράφει, ότι άλλο, εκ του πονηρού.

Ο χρόνος άρχισε να αλλάζει, η κάθε στιγμή γινόταν αιωνιότητα και οι βρεγμένοι πιο διψασμένοι για βροχή, πουθενά κανόνας και σύνεση, ρέγουλο και μέτρο, μπορεί να τα ξεραν κανένας δεν τους το χε πεί πως ο πιο γρήγορος βηματισμός σε φέρνει νωρίτερα στο φίνις.

Το ρολόι άλλαξε χέρι, όχι σαν σκυταλοδρομία, μα σαν αλλαγή από το ένα χέρι στο άλλο, μόνο που και τα δύο ήταν αριστερά. Το ένα έμεινε άδειο και το άλλο αντικατέστησε προηγούμενα.

Ο χρόνος την ιδιομορφία έχει να περνά γρηγορότερα τότε που θες να ξαποστάσει, μα κοντοστέκεται εκεί που δεν μπορείς τους χτύπους του να αντέξεις.

Το πιο γερό το σφίξιμο στις σχέσεις των ανθρώπων έρχεται ο θάνατος να το κόψει, σαν τέλος βιολογικό, σαν ασφυξία, σαν μπούχτισμα, πάντως το τέλος έρχεται και πάντα κάποιος από τους δύο είναι ανέτοιμος το μήνυμα να λάβει.

Το χέρι που ντύθηκε το ρολόι, ένιωσε να πιέζεται και άρχισε να αποκολλάται, ξεπεταλιδώθηκε από σύμπλεγμα και άφησε εκτεθειμένο το άλλο μισό, το χέρι του χαδιού κράτησε σπάθη, ξιφούλκησε το νεκρό σώμα και αναδύθηκε.

Νέα ταξίδια θέλουν νέους καπετάνιους και οι παλιοί τη βγάζουν στων λιμανιών τα καφενεία χαμένοι μες στη νοσταλγία και τη θύμηση.

Ο χρόνος εδώ διαστέλλεται, τα δευτερόλεπτα χτυπούν σαν ώρες και το αναθεματισμένο το ποτήρι κατεβαίνει όλο και πιο γρήγορα, λες και είναι από κάπου τρύπιο, λες και είναι το στομάχι του καπετάνιου τρύπιο, λες και είναι ο ίδιος κάλπικος ή έζησε κάτι κάλπικο σαν τρύπια δεκάρα.

Ο χρόνος δεν κυλά πραγματικά πιο αργά ή πιο γρήγορα, δεν αγκυλώνει πουθενά, ρέει αναπόφευκτα, μα επιτρέπει στον καιρό να χει γυρίσματα και να ταλαιπωρεί τα θύματά του, αυτούς που τόλμησαν ύβρη, σαν τα γατιά που εμπαίζουν τα μισοπεθαμένα ποντίκια.

Μια ώρα απρόσμενη, σε μια συννεφιά του νού και του καιρού, ένα τηλέφωνο να χτυπά, μια μικρή παγίδα να εξυφαίνεται, να βλέπεις τη γούβα και τα καρφιά, μα να κινάς προς τα εκεί σαν μαγεμένος, ακόμα προς τα εκεί προσανατολισμένος.

Στολίδι το χαμόγελο στο πρόσωπο γνώριμο, άλλος αέρας, σε άλλα πανιά ντυμένη η ελπίδα, κοκκινομάγουλη, ώριμη σαν φρούτο μελιστάλαχτο, αρκεί να απλώσεις χέρι και να το καρπωθείς, αλλά οι γέφυρες από καιρό κομμένες και η μεγαλύτερη απόσταση να φαντάζει των δυό παλιών αγαπημένων το ενδιάμεσο κενό.

Το αναγκαίο ψέμα, πως είσαι; Είμαι καλά . και εγώ καλά είμαι, αλλά κανείς τους να μην λέει αλήθεια, ο ένας να υπερβάλει τα πράγματα, η άλλη να ξεφουσκώνει, κάπου στη μέση βρέθηκαν, σχεδόν ίσος προς ίση.

Καμία κουβέντα για παρελθόν, κανείς δεν αγγίζει το μέλλον, σε ναρκοθετημένο έδαφος, μια λάθος απάντηση και οι δυό ανατινάζονται.

Έχω κάτι που σου ανήκει, εγώ δεν το χρησιμοποιώ και είναι κρίμα να μένει κλεισμένο σε συρτάρι. Στο μυαλό μου περνάει η εικόνα ξεριζωμένων σπλάχνων, αλλά η ευγένεια απαιτεί να μην φέρνεις τον δήμιό σου σε δύσκολη θέση.

Το καταλαβαίνει, για το ρολόι σου μιλάω, δεν μου φαινόταν σωστό να το φοράω, έψαξα-μέσα σε κούτες η κοινή ζωή μας όλη- , το βρήκα και στο φερα αν το θες.

Το κοίταξα και ήταν σαν να μην είχε χαθεί ούτε μια ολόκληρη ζωή από τότε. Ήταν ίδιο, κυπαρισσί με χρυσαφένιους δείκτες. Το παράξενο ήταν ότι λειτουργούσε ακόμη, δεν είχε χάσει ούτε λεπτό, ούτε μέρα, ούτε νύχτα.

Το δώρο δεν χαρίζεται, το ξέρεις.

Επιστρέφεται, αν το θες.

Γιατί με θυμήθηκες;

Ποτέ δεν σε ξέχασα.

Χίλια γιατί ρωτήθηκαν με μια ματιά, γιατί;

Γιατί τώρα, γιατί πάλι, γιατί τότε, γιατί όχι πάντα, γιατί γαμώτο, γιατί;

Ας πούμε πως δύο άνθρωποι που ήρθαν κοντά, πολύ κοντά κάποτε είναι κρίμα να μην μιλιούνται, σαν εχθροί, σαν άγνωστοι, η θέση των αγαπημένων και των φίλων μου είναι στη ζωή και στην καρδιά μου και δεν αντέχει αποκλεισμούς.

Η θέση των φίλων είναι στην καρδιά, η θέση των αγαπημένων στο θρόνο, στο χώμα ή στην εξορία. Αν ακόμη δεν μπορείς τούτο να το καταλάβεις, δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα.

Είσαι απόλυτος.

Απόλυτα δοσμένος, μα βγαίνει σε κακό μου.

Φεύγεις έτσι απλά;

Ποτέ δεν ήταν απλή η φυγή, απλώς με βλέπεις να φεύγω όρθιος.

Και το ρολόι;

Το ρολόι ευχαριστώ σε, θα το πάρω μαζί μου, δεν είναι το χάρισμα που παίρνω πίσω, μα ο λόγος και ο όρκος ο παντοτινός, σαν βάρος που πρέπει τον άλλον να ελαφρύνεις παίρνω πίσω αφήνω σε να πορευτείς, ήρεμη με γαλήνη.

Όπως του ψαρά το μέλημα είναι του χταποδιού τα βεντουζόποδα να κόψει σαν πάει ν ατου φύγει, έτσι έπεφταν οι δεσμοί που χα ο κουρσευτής στο πλοίο της πετάξει και τώρα πιο λυπημένος μα ελεύθερος ανέπνεα τον αλλαγμένο αέρα.

Παράμερα απόμερα μια πέτρα άνοιξε του ρολογιού τα σπλάχνα, ο χρόνος σταμάτησε, λυτρώθηκα από τον όρκο, το φόρεσα και τώρα με χέρι φορεμένο πράσινο κάθομαι και τα γράφω

5 σχόλια:

  1. Υπέροχο, Κώστα!
    Τι να πω; Άγγιξες πάλι!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπάρχουν ρολόγια με μπαταρία και αυτόματα, που μετατρέπουν την ενέργεια της κίνησης, της ζωής σε μηχανική.

    φαντάσου ένα ρολόι στο ντουλάπι να μετράει τον χρόνο αδιάψευστα ακόμα και μετά από ένα χωρισμό, τον χρόνο μετά τη σύμπτωση και τις ασυμπτωτικές πορείες που δυό διαλέγον να παρουν στη συνέχειά τους, ο άξονας των χ, που τείνει στο άπειρο.

    από την΄άλλη ένα ρολόι αυτόματο, που παίρνει ενέργεια από την κίνηση του χεριού, σαν φορεμένο σε χέρι νεκρού, μέσα στο συρτάρι φυλαγμένο, αποτυπώνει τον σταματημένο χρόνο, μια προσεγγιστική στιγμή, αφού το παρόν της διάχισης της επιθυμίας με την υπομονή δεν είναι ποτέ ξεκάθαρο.

    ό,τι αγγίζει, είναι ένα ρούχο που έπεσε από το σώμα σου κάποτε φορεμένο και την ανάμνηση του ξαναθυμάσαι.

    μικρή υπόκλιση, ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λατρευω τον τροπο που γραφεις.. μεσα σε λεξεις κλεινεις εικονες και συναισθηματα.. αγγιζεις την ψυχη μου και σε ευχαριστω γι'αυτο.. ειδικα αυτο το "γιατι οχι παντα.." .. αιματα κυλησαν..
    καλη σου μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αγγίζεσαι όπου αφήνεις να σε αγγίξουν, τυχερή, που στην ψυχή σου σαν σε αναλόγιο ακουμπάς γραφές
    αλλοτινές, αιματοστατικές ή αιματοκυλισμένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kati i8ela na sou po ex8es to brady arga, na sou grapso ma eixa zalistei. se diabaza mexri edo pou eftasa, ektypwmena, kai frontiza na eimai nifalia, giati allios ta xano edo mesa , den einai apla, den einai kai eykola. 8elei mia proetimasia, ena teletourgiko prin ka8e anagnwsi.
    einai kai perisotero biblio tis nyxtas. opos elege kai i tereza. den einai toso i fantastiki perigrafi se kapoio magiko kosmo, sa na 8elei na aplo8ei sto olo, na fotisei ka8e dynati ptixi kai syndiasmo, ka8e adynatotita. e nai, dosta gia skino8esia ston kalitero skino8eti tou kosmou kai 8a paei na ginei psaras!!!!
    8aumastos sou o logos. SYNAIS8HMATA!!!! Vertigo pa8aino manoula mou,! ma kataferno kai prosgionomai sthn xora sou kai trelainomai na trexo to monopati koitontas i akougontas mono mprosta mou ta podobolita sou.
    8ea mou, na min teliosei pote, ante me kana dialima sto feygio min kseneroso telios. i na to filmaro, na to xo stin teliki!!! kseskartarisma, mono ta kala apo dota deytera, den iparxoun, mono +++, den anagouliasa oute me ta kserata, me toso eyais8hto stomaxi, periergo!wraia, exei minei poli, 40 xronia kai.., oxi sklabias, min to metafereis, kyriolekto! ektos statistikis, ton antipoda, gia na yparxoume ma8imatika fainomenika mpas kai sygkatalextoume, me tous allous pou itane la8os,to eides. den to fantastikes omos etsi? eimai sygouri. to xo mprosta mou, mia- dyo- tris, anoigei!! to kleino. ir8e to dialima, kapnizo , kano pos sou milao, zalizomai, den ta grafo kai tin glitonoun, giati einai lekseis aples , tetoies pou kanoun mono gia prakseis. tis ntyno, den allazoun, gymnes, pio omorfes, teriazoun me to topio.

    H 8ea Diony prospa8ise na skotosei ton pe8ero tis ton Krono, den ta katafere omos, afou einai 8eos!! etsi arxise na ton agnoei kai 8ea ta katafere, kai iparxei akoma.

    ..
    gynaika thalassa!ygri plani!!nai kamia fora einai kai etsi..
    ...Είναι η πλάνη σου, μη πλανευτείς και τη δώσεις. Μη πάς ποτέ στο πηγάδι αυτό κοντά, θα σε χάψει.
    Το πηγάδι αυτό, το νερό, ..Θάλασσα ήταν.
    Το κάλεσμα του γλυκές σειρήνες, φιλήδονες, χίλιες φωνές σε μία, μια μυστική μουσική μαγεία ηριδικής ολικότητας.
    Το κάλεσμα του σε συνεπαίρνει, διαλύει τους πυρήνες κάθε θνητού, εκλεκτού σαν το ακούει, μια μαύρη τρύπα ξεκινάει απ’ το στομάχι και λύει και απειρίζει τα κύτταρα.
    Εξαΰλωση η πτώση, βουτιά, ταξίδι στο χωροχρόνο. Αδρεναλίνη και οργασμός σαν αυτόν που ένιωσε μοναδική φορά της η γη παραλύοντας στου ουρανού την αγκάλη , σπαρταρώντας και γεννώντας τη θάλασσα. Η μέθη μου παραίσθηση, μοιάζει «παναίσθηση»! ...
    aksizei omos ena akoma taksidi, polla..
    mas pernei kamia fora tzampatzides, ma na plirosoume kiolas, kai prokatabolika ta dosame..

    kapoia simera xairete pou iparxeis
    ;o) kai antidras

    ΑπάντησηΔιαγραφή